Blog

Moja nová detská knižka Samko a pocitkovia
Moja nová detská knižka Samko a pocitkovia

V roku 2024 mi vychádza moja prvá detská kniha: Samko a pocitkovia. Prečítajte si, ako vznikala a aké posolstvo je v nej schované!

Malý Samko je ako každý z nás. Niekedy sa bojí, inokedy mu je smutno alebo sa hnevá. Všetko sa ale zmení, keď doma objaví maličkého škriatka  - pocitka. Pocitkovia naučia Samka, že všetky pocity (dobré aj zlé) sú prirodzené a majú v živote miesto, ak si nájdeme vhodný spôsob, ako ich spracovať.

Všetky pocity sú dôležité a je v poriadku ich prejaviť. 

Koľkokrát sme sami ako deti počuli, že dievčatká by sa nemali hnevať, lebo to nie je pekné, a chlapci by nemali plakať? K detstvu patrí smiech, radosť, láska, ale aj negatívne emócie, ktoré nemá zmysel potláčať.

Krásne ilustrovaná knižka Samko a pocitkovia učí deti premýšľať o tom, akú úlohu pocity zohrávajú v živote, a podporiť tak ich zdravý duševný a emočný vývoj.

Podporiť ju teraz môžete aj Vy a byť medzi prvými, ktorí ju dostanú domov

Knižka Samko a pocitkovia, to je:

  • 72+ farebne ilustrovaných strán
  • poctivá a odolná pevná väzba 
  • hrubší papier pre detské rúčky
  • testujeme na deťoch :)

Pre koho je knižka určená?

Pre čitateľov vo veku od 3 do 99 rokov

Táto knižka Vám bude robiť náramnú radosť, ak:

  • si s Vašimi deťmi radi doma čítate
  • hľadáte spôsob, ako deťom vysvetliť tému pocitov
  • máte radi rozprávky so silným posolstvom
  • radi podporujete slovenských autorov a ilustrátorov
  • pre Vás čítanie s deťmi nie je len povinnosť.

Stotožnili ste sa s väčšinou z týchto bodov? Potom je táto knižka určená práve Vám.

Veríme, že knižka bude výborným spoločníkom všetkým rodičom, ktorí pri výchove zápasia aj so svojimi vlastnými pocitmi. Získajú potrebnú inšpiráciu a zistia, že na to nie sú sami.

Zrodená z krehkosti

„Knižka Samko a pocitkovia vznikla počas obdobia hlbokej zraniteľnosti a krehkosti, kedy som ako úzkostlivá mama sotva zvládala ten hurikán vlastných + detských emócií. Postupne som našla pevnú pôdu pod nohami a pochopila, že materstvo nie je dokonalé. Patrí k nemu aj chaos, plač a tiene, ktoré však vždy napokon vystrieda slnko.

Jeden večer po náročnom uspávaní mi napadla jednoduchá myšlienka: čo keby každá emócia mala svojho čarovného škriatka, ktorý by nám ju pomohol zvládnuť? Sadla som si k počítaču a prvé riadky rozprávky Samko a pocitkovia boli na svete!“

Ellie Šedivá, autorka knihy

Čítať článok
London Transport Museum
London Transport Museum

Neviem, ako vy, ale mňa vlaky nikdy nejako zvlášť nebrali… až kým sa nám nenarodil Drobec, ktorý ich zbožňuje. A keďže moje dopravné vedomosti stoja a padajú na tom, akej je vlak farby a či je to osobák alebo náklaďák, návšteva londýnskeho múzea dopravy je pre mňa vždy vítaná inšpirácia.

Musím povedať, že po piatich návštevách, ktoré sme tu už stihli absolvovať, je to jedno z mojich obľúbených londýnskych múzeí. Nie je síce zadarmo, ale vstupenky platia celý rok, takže pre Londýnčanov sú dosť výhodné. Aj pre tých, ktorí sú v Londýne len na výlete, je to myslím dobrá investícia, teda hlavne ak cestujete s malými deťmi a… prší.

Múzeum je pre deti ideálne, pretože tu skoro všetko môžu chytať, skúšať (napríklad šoférovať autobus) a loziť do vagónov. Je tu aj pekný detský kútik. Pre dospelých je múzeum tiež zaujímavé, pretože sa zameriava na históriu Londýna a dopravy od koňmi ťahaných omnibusov cez dve svetové vojny až po súčasnosť. A čo si budeme - londýnske metro je ikona a poschodové autobusy, kto by ich nemal rád?

Keď niekedy nebudete vedieť, čo s časom, a nebudete sa chcieť tlačiť s miliardou turistov v Natural History Museum, zamierte do Covent Garden a múzea dopravy. To býva preplnené tiež… ale je to vačšia sranda! 

IMG_9240

Čítať článok
Eden Project: Krytý prales v srdci Cornwallu
Eden Project: Krytý prales v srdci Cornwallu

Vedeli ste, že Británia je domovom najväčšieho krytého dažďového pralesa na svete?

Projekt Eden sa nachádza v Cornwalle, postavili ho v roku 2001 a od tej doby ho už navštívilo vyše 20 miliónov návštevníkov. Keď sem prídete, ukáže sa vám výjav ako z futuristického filmu: v údolí, kde sa kedysi ťažila hlina na porcelán, sa ukrývajú zvláštne bublinové stavby nalepené na sebe. Pripomínajú bublinkovú fóliu alebo penu vo vani a nájdete v nich dva rozličné biómy = dažďový prales a stredomorskú flóru. Jednotlivé “okienka” sú vyrobené zo špeciálnej plastovej fólie a pohromade ich drží oceľová konštrukcia na spôsob skleníka. 

Vnútri je to skutočne pôsobivé, pretože z anglického počasia vleziete rovno do tropického pralesa s vodopádmi, lávkami a hompáľajúcimi sa mostami ako z Pirátov Karibiku. Rastie tu 5000 druhov rastlín, o ktoré sa stará 45 záhradníkov a komplex vyprodukuje 120 ton kompostu ročne.

Oproti bežným botanickým záhradám je hneď jasné, že tento projekt je skutočne megalomanský: dóm s dažďovým pralesom (Rainforest Biome) má rozlohu 1.56 hektárov, je 55 metrov vysoký, 100 metrov široký a 200 metrov dlhý. Druhý, menší dóm (Mediterranean Biome) má 0.654 hektárov a je 35 metrov vysoký, 65 metrov široký a 135 metrov dlhý. Konajú sa tu aj koncerty, vystupoval tu napríklad Elton John či Amy Winehouse. Pravidelne sa tu konajú majstrovstvá sveta v pečení Cornish Pasty a v roku 2002 sa tu natáčala bondovka Die Another Day. 

Ak patríte k fanúšikom netradičných zážitkov, Eden Project by mal jednoznačne byť na vašej mape označený špendlíkom! 

Čítať článok
Mamy v Londýne (v priebehu vekov)
Mamy v Londýne (v priebehu vekov)

Ako vyzerá každodenný život mamy v Londýne? Často s vami v príbehoch zdieľam ten svoj, ale dnes si spolu posvietime na to, čo ma fascinuje najviac - históriu. Ako žili londýnske mamy v rímskej, tudorovskej či viktoriánskej ére? S akými problémami dennodenne zápasili a čo o nich vieme vďaka archeologickým nálezom a dobovým prameňom? 

Rímska mama 

Volám sa Claudia Martina, mám 19 rokov. Som vzorná manželka Anencleta a matka jeho detí. Ja som slobodná Rimanka, ale muž, ktorého som si vzala, je otrokom rímskeho impéria. Náš život sa však nepodobá životu otrokov. Žijeme v skromnom, ale peknom dome v Londíniu a mojou povinnosťou je starať sa o chod domácnosti. Mužov plat je dostatočný na to, aby sme si najímali dojku. 

Teraz čakáme ďalšie dieťa a naše dni ubiehajú v harmónii. S priateľkami navštevujem verejné kúpele, nosím vlnené alebo ľanové šaty s brošňou a mám krásne medené náramky. Viem písať a čítať po latinsky a dorozumiem sa aj britonskou rečou, keď chcem na tržnici vyjednať lepšiu cenu. Keď sa dieťa narodí, pôjdem do chrámu poďakovať bohyni Juno Lucina a poprosiť ju, aby mu dopriala dlhý život. 

Fakt: O skutočnom živote Claudie Martiny sa toho veľa nevie. Jej meno a vek (dožila sa len 19 rokov) sa dozvedáme z nápisu na náhrobku, ktorý jej venoval manžel. Keďže bol otrokom a ona slobodnou Rimankou, šlo pravdepodobne o manželstvo s cieľom legitimizovať Anencletovo prijatie do rímskej spoločnosti. 

Tip Dievčaťa v Londýne: Neďaleko mrakodrapu 30 St Mary Axe (Gherkin) archeológovia vykopali hrob neznámej mladučkej Rimanky, ktorá mala iba 13-17 rokov a žila v rokoch 350-400 nášho letopočtu. Nič viac sa o jej príbehu nevie, ale po skončení výskumu ju opäť pochovali na rovnaké miesto, ktoré je dnes označené vavrínovým vencom a pamätnou ceduľou s nápisom “To the spirits of the dead the unknown young girl from Roman London lies buried here.” Nájdete ho? 

Tudorovská mama

Volám sa Gillian Averell a môj život visí na vlásku. Som dcéra pekára, ale v roku 1578 som sa vydala za učiteľa a farského úradníka Williama Averella. Porodila som mu 16 detí a ďalšie nosím pod srdcom. Žijeme v hroznej dobe. Londýn sa ešte nespamätal z nedávnej vlny čiernej smrti, ktorá nemilosrdne vyhladila mnoho našich príbuzných a susedov. Môj muž o tom vedie presné záznamy. Hovorí sa, že Londýn opustillo na 15 tisíc duší a ďalšie tisíce v okolitých farnostiach. Bojím sa aj dýchať, každý deň sa modlím, aby nastali lepšie dni. 

Moje ruky sú plné mozoľov od ťažkej každodennej práce, hoci staršie deti mi pomáhajú. Ulice, po ktorých každý deň kráčam, sú špinavé a páchnu močom a zvieracou krvou. Dvíha sa mi z toho žalúdok. Slamené strechy domov sa takmer dotýkajú a zakrývajú nebo. Na dverách tam, kde sa usadil mor, ešte stále svietia červené kríže. Ach, bože, čo len s nami bude?

Fakt: V rokoch 1592–1593, počas vlády kráľovnej Alžbety I., v Londýne zúrila jedna z mnohých epidémií moru. Situácia bola natoľko vážna, že sa celý kráľovský dvor musel presunúť do Windsoru. Gillian Averell ani jej manžel sa morom nenakazili, Gillian však umrela v roku 1596 po pôrode ich sedemnásteho dieťaťa. 

Tip Dievčaťa v Londýne: Neďaleko londýnskeho Charterhouse odkryli počas stavby metra Elizabeth Line hromadný hrob (plague pit), v ktorom bolo pochovaných až 10 000 obetí morovej epidémie z rokov 1347-1351. Výskum potvrdil, že v kostrách sa vyskytovala baktéria Yersina Pestis, spojená s čiernou smrťou. Jednu z obetí moru môžete vidieť vystavenú v Charterhouse múzeu, ktoré je prístupné zadarmo. 

unnamed (13)

Čierna smrť v Londýne, zdroj: Alamy

Viktoriánska mama 

Volám sa Ann Gidding a mám 21 rokov. Pracujem ako slúžka istej pani Murrayovej na ulici Wilton Crescent číslo 16. Práve tu som sa nešťastne zamilovala do lokaja, Johna Harewooda. Keď som zistila, že s ním čakám dieťa, opustil ma. Ako mám uživiť malé dieťa, keď v tomto prekliatom meste sotva vyžijem sama? Všetci sa na mňa pozerajú cez prsty ako na padlú ženu bez budúcnosti. Láska sa stala mojím prekliatím. 

Nemám inú možnosť než sa dieťaťa vzdať. Počula som o sirotinci, ktorý je slušný a o deti sa dobre postarajú. Musím ale nechať spísať akúsi petíciu, lebo si vyberajú, ktoré ženy prijmú a ktoré odmietnu. Ak si ma vyberú, ja i moje dieťa máme nádej aspoň na nejaký život. 

Fakt: London Foundling Hospital bola viktoriánska charitatívna organizácia, ktorá do svojej opatery prijímala deti padlých matiek. Každý prípad sa dôsledne preveroval - posudzoval sa charakter žiadateliek i potenciál, ktorý mali preto, aby sa navrátili k slušnému spôsobu života. V prípade Ann Gidding sirotinec žiadosť zamietol, keď sa ukázalo, že žiadna pani Murrayová neexistuje. 

Victorian fallen mother

Matka sa vzdáva svojho dieťaťa, zdroj: Foundling Museum

Tip Dievčaťa v Londýne: Foundling Museum v Londýne približuje návštevníkom dojemnú históriu opustených detí. Počas dvoch storočí jej fungovania bolo do opatery Foundling Hospital zverených až o 25 000 detí. Múzeum sa nachádza v areáli starej nemocnice na 40 Brunswick Square v Bloomsbury. 

Na aké ďalšie historické obdobia by som sa podľa vás mala zamerať? Napíšte mi svoj názor na Instagrame tulave_dievca

Použité zdroje: 

Čítať článok
Pošli mi selfie s knihou a ja ti pošlem pohľadnicu z Londýna
Pošli mi selfie s knihou a ja ti pošlem pohľadnicu z Londýna

Dnes je to presne rok od podpisu zmluvy na vydanie mojej knihy Dievča v Londýne s nakladateľstvom Backstage Books. Ani sa mi nechce veriť, že to tak zbehlo a že polovica výtlačkov je už fuč (u vás, milí čitatelia). Pred rokom by sa mi ani nesnívalo, že si svoju knihu nájdem v kníhkupectve alebo že dostanem také krásne recenzie, ako mi píšete.

Rada by som vás nejako odmenila! Nechala som vyrobiť pohľadnice s niektorými z mojich obľúbených fotiek z Londýna a zašlem ich vlastnoručne podpísané DESIATIM z vás, ktorí mi pošlete svoju selfie s Dievčaťom. Pohľadnica k vám pocestuje rovno z červenej poštovej schránky.

Vyberiem len tie NAJORIGINÁLNEJŠIE fotky, takže skúste byť naozaj kreatívni! Fotky mi môžete posielať na Facebooku a Instagrame do konca týždňa (nedeľa o polnoci). Jeden človek mi môže poslať maximálne jednu fotku, aby sme boli fér.

PS: Nezabudnite napísať, ako na vás kniha pôsobila, rada si vaše názory prečítam!

Som zvedavá, ako sa s výzvou popasujete!

ŠTATÚT SÚŤAŽE POHĽADNICA Z LONDÝNA 

Štatút upravuje podmienky účasti na súťaži, spôsob a postup pri vykonávaní činností potrebných na jej realizáciu a vymedzuje podrobnosti o právach a povinnostiach účastníkov.

Organizátor súťaže (ďalej len „Organizátor“): 

Lenka Šedivá, Masná 1a, Brno, 60200, Česká republika

Termín konania súťaže

Súťaž sa uskutoční v období od 6. do 10. marca 2024. V tomto termíne je možné prihlásiť sa do súťaže.

Osoby oprávnené zúčastniť sa súťaže

Súťaže sa môže zúčastniť každá fyzická osoba, ktorá je plne spôsobilá k právnym úkonom (dovŕšila 18 rokov veku), má vytvorený užívateľský profil na Facebooku alebo Instagrame a súhlasí s podmienkami súťaže. Súťažiacim môže by tiež fyzická osoba mladšia ako 18 rokov a/alebo osoba pozbavená spôsobilosti na právne úkony, avšak takáto osoba môže výhru prevziať len v zastúpení svojho zákonného alebo iného oprávneného zástupcu. 

Účastníkom súťaže môže byť fanúšik facebookovej alebo instagramovej stránky Túlavé dievča z Európskej únie alebo Spojeného kráľovstva. 

Podmienky účasti v súťaži

Pre zapojenie sa do súťaže sa vyžaduje, aby oprávnený účastník súťaže zaslal svoju originálnu fotografiu s knihou Dievča v Londýne organizátorke na Facebooku alebo Instagrame. 

Výhra

Výhrou v súťaži je vlastnoručne vypísaná pohľadnica z Londýna zaslaná na adresu výhercu. Výhru v súťaži nie je možné vymeniť za hotovosť alebo požadovať vydanie inej ceny, alebo akéhokoľvek iného náhradného plnenia zodpovedajúceho hodnote ceny.

Určenie víťaza a oboznámenie o výhre

Po uplynutí termínu na prihlásenie sa do súťaže bude víťaz vybraný spomedzi platne prihlásených účastníkov - organizátorka vyberie 10 najoriginálnejších fotografií. 

Oznámenie o víťazovi súťaže bude zverejnené na Facebooku a Instagrame Túlavé dievča. Víťaz tiež bude priamo kontaktovaný Organizátorom na ním uvedených kontaktoch. Ak víťaz nebude reagovať na oznámenie výhry do 14 dní a neprejaví záujem výhru si prevziať, stráca na výhru nárok. 

Spôsob odovzdania výhry

Výherca a Organizátor sa dohodnú na spôsobe odovzdania výhry. V prípade, ak k vzájomnej dohode nedôjde, výhra bude zaslaná poštovou prepravou výhercovi na náklady Organizátora.

Zodpovednosť organizátora 

Na výhru v súťaži nevzniká právny nárok, výhru nemožno vymáhať, a to ani prostredníctvom súdu. Organizátor nehradí súťažiacim žiadne náklady, ktoré im vzniknú v súvislosti s ich účasťou v súťaži. Organizátor nezodpovedá za žiadne škody vzniknuté v súvislosti s neuplatnením, nevyzdvihnutím, neprijatím, zrieknutím sa, resp. nevyužitím výhry

Ochrana osobných údajov

Každý súťažiaci udeľuje potvrdením spracovania osobných údajov organizátorovi ako správcovi súhlas k tomu, že jeho meno a emailová adresa, ktorú má uvedenú v profile súťažiaceho, môže byť použitá primeraným spôsobom v marketingovej komunikácii organizátora a uchovávaná počas zmluvného vzťahu. Spracovanie údajov môže byť vykonávané prostredníctvom tretích osôb. 

Súhlas je udelený dobrovoľne na dobu neurčitú a môže byť kedykoľvek odvolaný písomnou formou na adresu sídla správcu. Každý účastník súťaže zároveň zapojením sa do súťaže udeľuje organizátorovi ako prevádzkovateľovi súhlas so spracovaním svojich osobných údajov pre účely vedenia a vyhodnotenia súťaže. Súťažiaci má práva podľa NARIADENIA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, ktorým sa ruší smernica 95/46/ES (všeobecné nariadenie o ochrane údajov), t.j., predovšetkým právo na informácie o stave spracúvania svojich osobných údajov, ktoré sú predmetom spracúvania, právo na opravu nesprávnych, alebo neaktuálnych osobných údajov v priebehu spracúvania, právo na likvidáciu osobných údajov, ak bol splnený účel ich spracúvania, právo na základe bezplatnej písomnej žiadosti namietať voči využívaniu svojich osobných údajov na marketingové účely. 

Účastník súťaže berie na vedomie a súhlasí s tým, že organizátor je oprávnený s použitím automatizovaných, čiastočne automatizovaných, alebo iných ako automatizovaných prostriedkov spracúvania zhromažďovať, spracúvať (v zmysle Zákona o ochrane osobných údajov) a používať údaje v súlade s právnym poriadkom SR. Súťažiaci dáva účasťou v súťaži organizátorovi súťaže v súlade s § 12 Občianskeho zákonníka súhlas s vyhotovením a použitím svojej podobizne, svojich písomných prejavov, obrazových snímok a obrazových a zvukových záznamov týkajúcich sa jeho osoby, alebo prejavov osobnej povahy (ďalej len „snímok“) zaobstaraných organizátorom v súvislosti s usporiadaním súťaže a odovzdávaním výhry pre komerčné a preukázané účely na všetkých komunikačných médiách bez ohľadu na ich povahu a určenie všetkými obvyklými spôsobmi, s ich následnou úpravou a s ich prípadným spojením s inými dielami, alebo zaradením do súborného diela. 

Účastník súťaže udeľuje organizátorovi tento súhlas bez vecného, časového, množstvového a územného obmedzenia a môže ho kedykoľvek odvolať. Tento súhlas sa vzťahuje aj na tretie osoby, ktorým organizátor snímok v súlade s jeho určením poskytne.

Záverečné ustanovenia

Každý súťažiaci účasťou na Súťaži zároveň potvrdzuje, že bol oboznámený s tým, že spoločnosť Facebook nemá voči súťažiacemu žiadne záväzky a z účasti na Súťaži spoločnosti Facebook takéto záväzky ani nevznikajú.

Vyhlasovateľ súťaže vyhlasuje, že Súťaž nie je žiadnym spôsobom sponzorovaná, podporovaná, spravovaná, alebo inak spájaná s Facebookom a nie je s Facebookom inak spojená.

V Londýne, dňa 6. marca 2024

Čítať článok
Londýn s deťmi
Londýn s deťmi

Pýtate sa často. Myslím, že je čas si na to posvietiť! Čo sa dá v Londýne zažiť s malými deťmi a ktoré ihriská sa nachádzajú v blízkosti najslávnejších pamiatok? 

Múzeá, herničky a play areas

Rodičia a pestúnky v Londýne chodia radi do lokálnych detských herničiek (playgroups), každá štvrť nejakú určite má. Tá naša je napríklad v kostole, platí sa tam symbolický vstup 3 libry na dieťa a je to na neobmedzený čas, ale bežnejšie - hlavne v malých herniach - je, že sa rezervuje na konkrétny čas, tzv. “session”, dopredu kvôli kapacite. 

Výborné herničky bývajú aj vo veľkých múzeách, my sme vyskúšali námornícku herňu Ahoy! v National Maritime Museum (Greenwich). Cez týždeň je zadarmo, ale treba si rezervovať session dopredu online. Session trvá jednu hodinu, potom herňu upracú a pustia tam ďalšiu skupinku detí. Maritime Museum má aj vonkajšie ihrisko pre trochu väčšie deti - The Cove, kde okrem iného môžu loziť po poschodovej lodi Shanty, vyskúšať žraločiu šmýkačku alebo nájsť Krakena. 

Krásnu interaktívnu herňu UNIQLO Tate Play nájdete v galérii Tate Modern, je taktiež zadarmo, ale býva vyťažená. London Transport Museum má zadarmo krásny tematický detský kútik All Aboard Playzone, ale do múzea samotného sa platí vstupné (podľa mňa sa to vyplatí, je to jedno z obľúbených múzeí pre deti 0-7 rokov, plné vlakov, autobusov a ďalších dopravných prostriedkov). 

V&A Museum of Childhood síce nemá detský kútik, ale celé múzeum je prispôsobené deťom a tiež je zadarmo. V južnom Londýne radi chodíme do Horniman Museum & Gardens 

Ďalšie zaujímavé múzeá a play areas: 

    • Play Base - National Army Museum, vstupné £4.50, pre deti 0-8 rokov 
    • Sorted - Postal Museum, vstupné £5, pre deti 0-8 rokov, session trvá 45 minút
    • Mudlarks Gallery - Museum of London Docklands, vstupné zadarmo, ale musíte si pri pokladni “kúpiť” lístok, session trvá 40 minút
    • The Garden - Science Museum, vstupné zadarmo, pre deti 3-6 rokov

 

Snímek obrazovky 2024-02-29 v 10.20.43

Snímek obrazovky 2024-02-29 v 10.33.34

Ihriská v centre 

Možno ste si ich nikdy nevšimli… kým ste nemali deti. Tak som to mala ja. Nikdy predtým, než sa narodil Drobček, som si neuvedomila, že pri London Eye je krásne ihrisko s drevenými preliezkami alebo že v Kensington Gardens je schované úžasné ihrisko v štýle Petra Pana. 

Keď sa chystáme na výlet do centra, vždy tam zaradíme aspoň jedno ihrisko. Sú vždy ohradené a do mnohých vás ani nepustia bez dieťaťa. Vstupné sa neplatí, ale ihriská večer zatvárajú. Záchody na ihriskách bývajú, hoci často sú prístupné len pre deti (ako napríklad na ihrisku pri Buckinghamskom paláci). 

Moje obľúbené ihriská v centre, ktoré perfektne doplnia váš rodinný výlet po hlavných londýnskych pamiatkach: 

  • Diana Memorial Playground v Kensington Gardens - inšpirované Petrom Panom, má svoju vlastnú pláž, úžasnú drevenú pirátsku loď, sensory trail a drevené domčeky 
  • Jubilee Gardens - ihrisko v parku pri kolotoči London Eye, ideálne miesto na pauzu počas prechádzky po brehu Temže 
  • St James' Park Playground - ihrisko neďaleko Buckingham Palace s drevenými sochami, hojdačkami, preliezkami a veľkými kameňmi, po ktorých sa dá loziť
  • Horseferry Playground - krásne drevené ihrisko neďaleko londýnskeho parlamentu (s výhľadom naň)   
  • Victoria Embankment Playground - maličké, ale pekné ihrisko neďaleko stanice Embankment, Covent Garden a Trafalgar Square 
  • Greenwich Park Playground - krásne prírodné ihrisko ako inak než v námorníckej téme, ktorá ku Greenwich najviac pasuje
  • Holland Park Adventure Playground - premyslené a velikánske drevené ihrisko, jedno z najlepších, ak máte doma miesto dieťaťa malého horolezca! 

 

Snímek obrazovky 2024-02-29 v 10.18.45

Snímek obrazovky 2024-02-29 v 10.29.11

Cestovanie po meste

Deti do 5 rokov cestujú londýnskou MHD zadarmo v doprovode dospelého s platným cestovným lístkom. Deti do 11 rokov cestujú:

  • zadarmo v autobusoch a električkách v sprievode dospelého ale aj bez neho
  • zadarmo v metre, DLR (Docklands Light Railway) a mestskými vlakmi v sprievode platiaceho dospelého (môžu tak cestovať max. 4 deti na jedného dospelého) alebo s preukazom Zip Oyster Photocard  

Ak cestujete s kočiarikom, pre nástup a výstup z vlakovej stanice použite širšie turnikety označené symbolom kočiarika (alebo vozíčka). Nazývajú sa Wider Access Gate a bývajú umiestnené na kraji. 

Prebaľovacie pulty

Vyklápacie prebaľovacie pulty bývajú aj v reštauráciách (videla som ich dokonca i v niektorých puboch), ale za mňa najistejšie je zájsť do niektorého z múzeí alebo galérií (vyberte si ideálne také, kam je vstup zadarmo). 

V teplom počasí, keď sme boli niekde v parku a po ruke neboli záchody, sme prebaľovali hlavne vonku v kočiariku alebo na piknikovej deke, počítajte s tým, že Londýn je veľký a môže sa stať, že sa zatúlate niekam, kde to skrátka na deti nebude pripravené. 

Zaujímavosť, ktorú som si všimla je, že konečne pribúda prebaľovacích pultov na pánskych záchodoch, čo mi príde ako super krok vzhľadom k počtu otcov, ktorých v Londýne s malými deťmi vídam.

Chystáte sa navštíviť Londýn s deťmi? Čo ďalšie by vás zaujímalo? Napíšte mi správu na Instagrame a podelím sa s vami o svoje tipy mamy v Londýne. 

Čítať článok
Hore
30 položiek celkom